donderdag 14 juni 2012

Canadese vlag (of niet)


Opschudding in Moncton en omstreken. Het stadsbestuur van Riverview, een van de drie steden die - samen met Dieppe en Moncton - Greater Moncton vormen, heeft de straten aangekleed met Canadese vlaggen. Op 1 juli is het namelijk Canada Day, de nationale feestdag. Wie de decoratie in detail bekijkt merkt echter dat de ‘vlag’ vertikaal georienteerd is ipv horizontaal en het karakteristieke rode esdoornblad ook rechtop staat. Dat is heel wat mensen in het verkeerde keelgat geschoten en zorgt al enkele dagen voor een polemiek in de stad. 


De vlag des vaderlands is hier namelijk heilig en moet met de grootste omzichtigheid behandeld worden. Het is zelfs strafbaar om in het openbaar een Canadese vlag te beschimpen. De Canadese overheid heeft een omstandig document waarin van naaldje tot draadje wordt uitgelegd hoe de vlag er mag uitzien en op welke manier ze gepresenteerd kan worden.

De kersverse burgemeester van Riverview, Ann Seamans, haastte zich om te melden dat de straatdecoratie geen officiele Canadese vlag is maar een promodoek met enkele rode blokken en een esdoornblad dat toevallig gelijkenissen vertoont met de Canadese vlag. Right!

Nog een detail, op de achtergrond van de foto zie je het gebouw waar ik werk. Die bakstenen tempel met blauwe ramen, that’s me!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten