zondag 27 februari 2011

Welkom in Moncton

Op zich hebben we een goede nacht achter de rug, alleen was die veel te kort. Gemma en Fran waren om 3u30 klaarwakker omdat hun biologische klok natuurlijk nog op Belgisch ritme tikt. We stonden dus als eersten aan het ontbijt vanochtend. Net na de middag maakten we het traject compleet en namen we een binnenlandse vlucht van Montreal naar Moncton. Vandaag geen gigantische Boeing 747, wel een Dash 8, een tweemotorig schroeftoestel dat plaats biedt aan net geen 40 mensen. We vlogen op 23.000 voet boven Quebec en New Brunswick. Vanuit de lucht begrepen we waarom Canada als bijnaam ' The Great White North' heeft. Onder ons gleed een maagdelijk wit landschap voorbij. Eerst dat van Quebec, daarna een uur lang de heuvels en meren van New Brunswick, met mooi in het midden Mount Carleton, het hoogste punt van de provincie (815 meter).

Iets over half vier zetten we voet aan grond in Moncton, met z`n 125.000 inwoners de grootste stad van New Brunswick en de economische groeipool van de regio. Dat laatste zie je bijvoorbeeld aan de recent vernieuwde luchthaven met een joekel van een startbaan, klaar voor de grootste vliegtuigen. In de hal stonden George en Jean-Claude ons op te wachten, twee landgenoten die al decennialang in de provincie wonen. We kregen een warm welkom in onze nieuwe thuisstad. Dat zij daar stonden was te danken aan Fanny, een Vlaamse vrouw die drie jaar geleden ook naar New Brunswick trok en in Fredericton woont. Haar netwerk van mensen is erg groot en ze bracht ons in contact met George in Moncton.

Het was een koude maar zonovergoten dag en wat meteen opviel was de gigantische hoeveelheid sneeuw die we overal zagen. Al bij het buitenrijden van de luchthaven ben je omgeven door een muur van ijs en verse sneeuw. In tuintjes van huizen, op kruispunten, parkings van winkels, op daken, ... Overal ligt het wit spul hoog opgestapeld. Overal behalve op de wegen, die zijn opmerkelijk goed open.
Van de luchthaven naar ons tijdelijk onderkomen was amper een kwartiertje rijden. Dat onderkomen is trouwens een fijn gemeubeld appartement/huis in het centrum van de stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten