woensdag 22 juni 2011

Highland Games

Een van mijn taken bij MAGMA is het vertegenwoordigen van de organisatie op beurzen, festivals of evenementen. Er circuleert een beurtrol op kantoor en afgelopen zaterdag was het mijn beurt om de informatiestand van MAGMA ergens te velde te bemannen. Ik werd om 8 u ‘s ochtends verwacht op een groot sportveld aan de Bernice MacNaughton High School. Daar vonden de jaarlijkse Scottisch Higland Games plaats. Alles en iedereen met een Schotse link verzamelde er voor sportwedstrijden, doedelzakconcerten, dansvoorstellingen, schaap-scheer-competitie en dat soort dingen. Veel nummerplaten uit Nova Scotia (Nieuw Schotland) op de parking, dat viel meteen op.

Tijdens de openingsceremonie liepen een zestigtal doedelzakspelers in een stoet over het veld, dat was best een indrukwekkend zicht en geluid, want zo’n doedelzak klinkt erg intens en herkenbaar. Geen wonder dat de Schotten destijds de vijand verjoegen door met z’n allen op dat ding te gaan blazen. Nooit in m’n leven zag ik trouwens meer kilts dan afgelopen zaterdag. Gelukkig was er te weinig wind om opwaaiende kilts en bijhorende dramatische taferelen te veroorzaken.

Broederlijk naast de vele Schotse vlaggen wapperde ook de Canadese Maple Leaf. Tussen de toeschouwers liepen pas uitgeweken Schotten maar ook rasechte Canadezen met vage Schotse roots van twee eeuwen geleden. Bij de start van de Games veerden stoere, besnorde mannen in kilts op om fier 'Oh Canada' te zingen, het nationale volkslied. Dat moment leerde me weer wat bij over mijn nieuwe woonplaats. Canada is het land waar je altijd jezelf kan blijven. Niemand dwingt je hier om te assimileren. Je kan perfect Schots, Turks of Belg blijven, onder de grote beschermende vlag van Canada omdat letterlijk iedereen hier buitenlands bloed in de aderen heeft. Net omdat je die eigenheid kan en mag behouden is iedereen zo trots op Canada. De nationale Canadese identiteit wordt gevormd door de verscheidenheid van internationale inwoners. Een oorverdovend applaus na het volkslied bevestigde dat alleen maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten