donderdag 26 april 2012

Dertiende maand en vakantiegeld

De uitspraken van Patrick De Maeseneire, de Belgische CEO van Adecco, hebben  een storm van protest veroorzaakt. De man vroeg de afschaffing van de dertiende maand en het dubbel vakantiegeld. De loonkost moet prioritair omlaag, zegt hij. Zolang de lonen niet verlagen, raadt hij bedrijven aan om het land te verlaten.

Ik ga me onthouden van commentaar daarover, want ik wil in geen geval politieke of gevoelige uitspraken doen. Het gaat me in deze post over het grote verschil tussen de Belgische en Canadese (N-Amerikaanse) arbeidsmarkt. Een dertiende maand is hier onbestaande. Je werkt 12 maanden dus wordt je 12 maanden betaald. Vakantiegeld is helemaal uit den boze, laat staan dubbel vakantiegeld. Over vakantie gesproken, een standaard Canadees heeft 10 dagen vakantie per jaar. Als je geluk hebt (zoals uw dienaar), heb je zowaar 15 dagen betaald verlof. Dat is een peulschil vergeleken met de +25 die ik er bij de VRT had...

Gewoon even een gedachte op een zonnige lenteavond ...


2 opmerkingen:

 1. Zon. Juist ja. Dat hebben we HIER dan weer niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Snel promotie maken, Roel, want eenmaal wat hoger op de ladder is het makkelijk om te onderhandelen over 4 weken betaald verlof! ;-)

  Er zijn zeker heel wat verschillen. Ik kan enkel maar over Ontario spreken, maar daar vind ik de basislonen zeker niet zo slecht. Het minimumloon voor ongeschoolde arbeid zoals bv. rekken vullen in de supermarkt is hier net geen $11. Aan de kassa start je al snel aan $12/uur. Maar stoot je dan door naar dat senior management niveau, dan vind ik de lonen in verhouding tot Belgie weer lager.
  Als je als bediende werkt, vind ik wel dat ze iets soepelder zijn als je bv. naar de tandarts moet. Die werken -in tegenstelling tot Belgie- alleen maar tijdens de kantooruren. Maar vaak beginnen ze wel al vroeg, dus dan kan je een uurtje later op kantoor komen en dat gemiste uurtje nadien inhalen.

  En ik ga direct akkoord met De Maeseneire zijn voorsprong, als daar dan bij hoort dat ik ook, net als hier, 15% minder belastingen moet betalen. Hahaha!

  Veel succes nog met je examen! Mag je dan ook commerciele vluchten uitvoeren?

  BeantwoordenVerwijderen