dinsdag 8 maart 2011

Waar zitten we?

Een van de meest gestelde vragen: "waar precies zitten jullie in Canada?"

New Brunswick (NB) is een van de Atlantische provincies van Canada, ten oosten van de grote provincie Quebec. Alhoewel NB twee keer zo groot is als Belgie, wonen er amper 750.000 mensen. De drie grootste steden zijn - in stijgende volgorde - Fredericton (hoofdstad), Saint John en Moncton. In die laatste stad wonen wij.


Als we het hebben over Moncton, bedoelen we eigenlijk GMA, Greater Moncton Area. Onze nieuwe thuisstad bestaat namelijk uit drie aparte steden die in elkaar overlopen en die samen 'Groot-Moncton' vormen; Moncton zelf, Dieppe en Riverview. Moncton (GMA) telt 120.000 inwoners maar is qua oppervlakte even groot en uitgestrekt als Brussel. Dat is typisch Noord-Amerikaans: grote invalswegen met honderden winkels, open bebouwing en gigantische parkings. Enkel in Main Street staan er wat rijhuizen over een afstand van amper een paar honderd meter. Daarrond, zelfs in hartje Moncton, gaapt er minstens 20 meter tussen de huizen overal. Hier is plaats, en dat merk je aan alles.

Moncton is een van de snelst groeiende steden van Canada en wordt hier door iedereen 'The Hub' genoemd. Het is de economische draaischijf van de ruime regio met industrieparken die aan de rand van de stad als paddestoelen plots opduiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten