donderdag 30 juni 2011

Canada Day

Canada is jarig vandaag. Ons nieuwe thuisland mag 144 kaarsjes uitblazen. Op 1 juli 1867 werd de British North America Act ondertekend, een document dat de inwoners van het noordelijke deel van Noord-Amerika zelfbestuur gaf. Met de ondertekening werd een nieuw land gemaakt dat toen The Dominion of Canada heette en alleen de huidige provincies Ontario, Quebec, Nova Scotia en New Brunswick omvatte. De andere provincies sloten zich de jaren nadien aan bij de Canadese federatie. Newfoundland & Labrador maakt zelfs pas sinds 1949 deel uit van Canada.

Canada Day gaat niet onopgemerkt voorbij. De afgelopen dagen voelde je het land naar die climax van de eerste juli groeien. Het aantal vlaggen en Canadese symbolen aan voortuinen, auto`s en gebouwen zwelde gestaag aan. In de Dollarama winkels (alles voor 1 dollar) is er een hele muur vrijgemaakt voor Canadese spullen, van sleutelhangers tot roodwitte pruiken of magneten voor de koelkast. In de crèche hebben de kinderen een week gewerkt rond de nationale feestdag met als hoogtepunt een toneeltje waarbij elk kind een provincie speelde. Gemma mocht Saskatchewan uitbeelden. Fran loopt al dagen apentrots rond met een geschilderde Canadese vlag op haar arm en weigert nog gewassen te worden. Ook hier op kantoor was er gisteren namiddag een speciaal Canada moment met taart in de nationale tweekleur en drankjes. Op het einde zong iedereen uit volle borst ‘Oh Canada’, het nationale volkslied.

Voor ons Belgen blijft dat wennen. Mensen zijn hier oprecht én terecht trots op hun land en je voelt een intense samenhorigheid. Voor Canadezen is de eerste juli een echte feestdag, een reden om hun land te eren. Voor de meeste Belgen (ook voor mij) is 21 juli gewoon een vrije dag, net zoals 1 mei of 11 november ook een dagje vakantie betekent, niet meer dan dat. Dat gebrek aan nationale identiteit is net het probleem van Belgie, een van de vele problemen, me dunkt ...

Als nieuwe inwoners van Canada rij ik vandaag rond met een Canadees vlagje aan mijn auto en wil ik met jullie `Oh Canada` delen. Meezingen mag. Happy Canada Day iedereen!

2 opmerkingen:

  1. Als Nederlanders kan ik zeggen dat wij jullie gevoel delen. Bijzonder om te zien hoe trots men kan zijn op eigen land. Weet je dat het in Nederland verboden is om te vlaggen buiten de speciaal aangewezen feestdagen? Het komt de identiteit in elk geval niet ten goede. Wij hebben gister ook genoten van Canada dag en het vuurwerk als afsluiter.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoera voor Gemma! Saskatchewan!
    Eveline

    BeantwoordenVerwijderen