dinsdag 6 september 2011

Eerste schooldag

1 september valt in New Brunswick op dinsdag 6 september. Daarmee wil ik eigenlijk zeggen dat vandaag het nieuwe schooljaar is begonnen. Een van die nieuwe leerlingen heet Gemma Roels. Onze oudste dochter begon vandaag in Kindergarten, een soort laatste kleuterklas voor Grade 1 (het eerste leerjaar). Het officiele, gratis onderwijs start hier pas op vijf jaar. Alle opvang daarvoor is dus privĂ© en te  betalen. Die kosten kunnen behoorlijk oplopen: 30 dollar per dag per kind. Reken zelf maar uit hoeveel dat op maandbasis is als je twee kids hebt.

Gemma gaat naar de `Ecole Amirault` in Dieppe, Franstalig onderwijs dus. We hebben uiteindelijk die beslissing genomen omdat we van onze kinderen drietalige wereldburgers willen maken. Met ons blijven ze Nederlands spreken (hopelijk!), het onderwijs gebeurt dus in het Frans, en Engels pikken ze sowieso op in dit land. Zelfs nu is het al verbazingswekkend hoe vlot de Engelese woorden eruit rollen!

De school lijkt me zeer goed georganiseerd en ouders worden heel nauw betrokken bij de beslissingen. Ik heb er een zeer goed gevoel bij, het schijnt een van de beter scholen van Moncton te zijn. Gemma kwam alvast thuis met veel verhalen en ervaringen.

1 opmerking:

  1. Wat wij hier in Vancouver betalen voor onze Lars in daycare: $76 per DAG... Very auwtsj :-)

    BeantwoordenVerwijderen