maandag 12 september 2011

School Bus

Alweer een mijlpaal in ons Canadees bestaan: Gemma heeft vandaag voor het eerst de schoolbus genomen. Je kent die dingen vast en zeker wel van op televisie: grote knalgele bussen met bruine zetels en een norse chauffeur achter het stuur. Die bussen rijden hier dus werkelijk rond, alleen bleek de chauffeur een erg aangename man te zijn. Om 7u42 s’ ochtends stapt Gemma op de bus, enkele deuren verder. De bus doet dan nog andere straten aan en alle kinderen worden gedropt voor de schoolpoort waar een juffrouw hen ophaalt. s’Avonds de omgekeerde beweging. Scholieren mogen de bus pas verlaten als iemand hen opwacht, anders gaan ze terug naar de opvang in de school.

Als de bus stopt om kinderen te laten op- of afstappen, gaan voor- en achteraan de bus rode lichten branden en floept er een stop-bord uit. Dat mag (moet) je letterlijk nemen. Alle wagens in beide rijrichtingen moeten onmiddelijk stoppen en het verkeer in een wijde straal rond de bus valt helemaal stil. Je wagen toch bewegen terwijl de bus nog stil staat, is een zeer zware overtreding. De veiligheid van kinderen wordt hier zeer ernstig genomen.
Met een klein hartje en een traantje stapte Gemma op die grote schoolbus. Ook voor ons was het even wennen: je dochtertje zien wegrijden richting school en haar niet zelf erheen brengen.

UPDATE
Al na twee dagen was Gemma helemaal mee met het bussysteem. Nu stapt ze met een grote glimlach op de bus en we vinden het zelf eigenlijk een geweldig systeem. Zeer goed geregeld en helemaal gratis bovendien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten