vrijdag 14 december 2012

De ene melk is de andere niet

Zeg niet zomaar melk tegen melk. Er is een substantieel verschil tussen de Noord-Amerikaanse melk en de melk die we in Europa dronken. De melk hier in Canada, zit in een plastic of kartonnen container en moet gekoeld bewaard worden. Ze is ook maar beperkt houdbaar, niet langer dan 2 of 3 weken. De Belgische melk is meestal UHT behandeld en drink je uit een tetrapak. Die melk is maanden bewaarbaar, ook uit de koelkast. UHT melk is hier wel te krijgen maar je ziet het bijna nooit en de meeste Canadezen kennen het ook niet.
"Hoe bedoel je, melk die je niet in de frigo moet bewaren? Dat bederft toch??"

Onze jongste dochter haalt trouwens haar neus op voor Europese melk. Toen we het haar onlangs voorschotelden, duwde ze de beker weg en heeft ze uiteindelijk de Canadese plastic melk gedronken.

2 opmerkingen:

 1. Onze kinderen vinden Belgische melk ook vies. Geen melk als we daar zijn, en het smaakt ook echt anders. Mijn neefje uit België vindt de Canadese melk ook maar niets. Hebben jullie ook de plastiekzakken die in een kan passen? Ook een Canadees fenomeen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Lieve,
   Oorspronkelijk smaakt alle ongekookte melk ongeveer gelijk. Het is de behandeling achteraf die daar verandering in brengt. De smaak van de soorten in tetrabricks gelijken nog het meest op de ongekookte.
   De melk in glazen flessen,werd eerst afgeroomd,voor de boter,en dan weer met dierlijk vet van de vetsmelterijen op gehalte gebracht,zodat ze weer als volle melk kan verkocht worden. Ik heb dit zelf meerdere keren kunnen vaststellen.
   De smaak van deze laatste is in niets meer te vergelijken met deze van verse melk.

   Groeten

   Rafaël DICK

   Verwijderen