donderdag 27 december 2012

Doe jezelf een productief jaar cadeau

Deze blog gaat in de eerste plaats over Canada en ik probeer die inhoudelijke lijn ook netjes aan te houden. Maar aan het einde van alweer een jaar, wil ik voor een keer een uitzondering maken en over iets anders schrijven. Het is namelijk de tijd van het jaar waarin veel mensen met nieuwjaarsresoluties op de proppen komen en zichzelf dure beloftes maken. Helaas kennen we allemaal de beperkte houdbaarheid van die goede intenties, de meeste nieuwjaarsresoluties overleven zelfs de winter niet.

Daarom wil ik vandaag drie gouden tips met jullie delen. Drie eenvoudige spelregels van een confronterende oefening voor jezelf. Je mag al mijn verhalen over Canada vergeten, maar als er een post is die je moet lezen is het deze.

1: Schrijf je doelen neer
Ooit al eens in een vreemde stad op zoek geweest naar een adres zonder map of GPS? De kans dat je je bestemming bereikt is nihil en de rit bulkt van frustratie en tijdverlies. Achteraf blijkt meestal dat je in cirkels draaide en eigenlijk niet zo gek ver van je uiteindelijke doel zat. Een mensenleven werkt net hetzelfde waarbij je brein fungeert als GPS en concrete bestemmingen nodig heeft om efficiënt te kunnen werken. Doelen zijn de adressen voor de GPS van je leven.

Neem dus na het lezen van deze tekst een wit blad papier en noteer tenminste tien dingen die je in 2013 wil realiseren. Blijf weg van filosofische of onhaalbare doelen. Vrede in het Midden Oosten en een wereld zonder honger zijn uiterst lovenswaardige wensen, maar je aandeel daarin is helaas minimaal.

Schrijf je doelen ook letterlijk neer, bij voorkeur met pen en papier. Dat schrijven maakt je intenties veel concreter. Een vaag lijstje enkel in een achterkamer van je hoofd proberen te onthouden is nutteloos. Vertrouw de dingen dus toe aan papier.

Maak je lijstje zo concreet en gedetailleerd mogelijk. Als je een nieuw huis wil, beschrijf dan hoe het huis eruit met zien, inclusief kleuren, vormen, materiaal, .... Als je op een nieuwe job aast, pen dan je ideale taakomschrijving neer.

2: Check regelmatig
Hou het lijstje bij de hand en maak er een gewoonte van om het aan het einde van elke maand boven te halen en te kijken wat je gedaan hebt om vooruitgang te boeken. Ik kan je garanderen dat het zeer confronterend is om enkele maanden na je dappere nieuwjaarsresoluties vast te stellen dat je nog niets van dat befaamde lijstje hebt gerealiseerd. Lees indien mogelijk de doelen hardop. Doe dit liefst in besloten kring, om het risico op gedwongen internering te beperken

3: Onderneem actie
Het overgrote deel van de mensen gaat er vanuit dat ze automatische recht hebben op een aangenaam leven met veel geld, een mooie carrière, goede gezondheid en een perfecte relatie. Het algemene geloof is dat ‘iets’ er voor zorgt dat het allemaal wel in orde zal komen. God, het lot, de kosmos, whatever. Wel, wakker worden beste vrienden: je kan je hele leven wachten tot er iets gebeurt om op het einde te beseffen dat het te laat is. Als je iets wil bereiken, moet je zelf initiatief nemen. Niets zal veranderen tot je zelf de eerste stap zet.

Actie ondernemen is dus de cruciale regel. Groots denken mag, maar hoeft zelfs niet. Kleine stapjes volstaan vaak om de dingen in beweging te zetten. Ga eens praten met iemand die deed wat jij wil doen, lees eens een boek of doe research. Je zal merken dat van zodra je je engageert om iets te bereiken, je plots relevante mensen ontmoet en dingen gaat zien die je vroeger niet zag. Hou de trein ook in beweging door stapjes te blijven zetten.

Nog een mythe die ik wil neerhalen: mensen wachten vaak op ‘het juiste moment’ om iets te doen en stellen permanent uit, wachtend op een beter moment. Kijk, er is altijd wel een excuus om de status quo te handhaven: de economie, een familiale kwestie, geldgebrek, slecht weer, de stand van de sterren, .. enz. Het leven is een aaneenschakeling van ongeplande incidenten en onverwachte gebeurtenissen, dus die ene beslissing zal het verschil echt niet maken. Gewoon doen!

Conclusie
Stop NU met lezen en neem een blaadje papier en een pen.
Doe jezelf in 2013 een productief jaar cadeau!

2 opmerkingen:

  1. Ik ben al aan de slag!!!
    hihi wel goed om het even tot je door te laten dringen en leuk om naar toe te werken, dat doe je onbewust toch. Nu wat meer bewuster misschien als je het opschrijft.
    Goede jaarwisseling en een prachtig 2013!

    BeantwoordenVerwijderen