dinsdag 22 januari 2013

Opnieuw Hockey, eindelijk!

Naast een totale lockout bij de stadsbussen van Moncton, was er nog een andere – meer belangrijke – staking die Canada in de ban hield de afgelopen maanden. In het land van hockey werd namelijk vier maanden lang geen hockey meer gespeeld.

Oorzaak was een dispuut bij de NHL, de National Hockey League. Die organisatie verenigt spelers en clubs en organiseert de jaarlijkse competitie in de VS en Canada. De NHL is trouwens een tweelanden competitie waarbij er eigenlijk geen onderscheid is tussen clubs ten noorden en zuiden van de grens. Elk jaar maken speler en clubs afspraken over loon en tv-rechten. Die onderhandelingen liepen in de zomer van 2012 vast en dus werd de start van de competitie in september uitgesteld. Wat begon als een oponthoud van enkele weken groeide uit tot een dispuut dat de hockey competitie 4 maanden stil legde.

Hockey is heilig hier, dé nationale sport en het feit dat er geen actie te zien was op televisie, dreef mensen tot wanhoop. CBC besloot enkele weken geleden dan maar oude wedstrijden heruit te zenden, uit pure ellende en op vraag van gefrustreerde fans. Net toen we vermoedden dat er van het seizoen 2012-2013 helemaal niets meer in huis zou komen, kwam er witte rook uit de ijsschouw. Hockey fans in heel Canada waren dan ook verheugd over de terugkeer van de NHL afgelopen zaterdag.

De opluchting was zelfs te voelen to in de ruimte, waar de Canadese astronaut Chris Hadfield vanuit het International Space Station een luchtfoto deelde van Toronto op het moment van de wedstrijd.

1 opmerking:

  1. Ik was enkele jaren geleden in Montréal toen de Montréal Canadiens bijna de titel hadden veroverd. Onze voetbalgekte was er niets bij vergeleken... Leuke couleur locale.

    BeantwoordenVerwijderen