vrijdag 10 mei 2013

De GTA

Ik verkondig overal dat we in Toronto wonen maar dat klopt niet helemaal. Eigenlijk wonen we in Brampton, maar dat maakt deel uit van wat men hier 'The GTA' noemt. GTA staat voor Greater Toronto Area en is het ruime verstedelijkte gebied rond Toronto. Het bestaat uit downtown Toronto (2,5 miljoen mensen) en verschillende voorsteden errond, met als belangrijkste metropolen Mississauga (700.000) en Brampton (500.000). Binnen de GTA wonen 5,5 miljoen mensen. Wij wonen dus in Brampton, ten noordwesten van downtown.

Die steden rondom Toronto zijn zo vergroeid met elkaar dat je de GTA eigenlijk als een superstad kan beschouwen. De afstanden zijn ook enorm. Tussen de westkant en de oostelijke grens van de GTA ligt 100 km (!). Het kost je 1,5 uur om het traject te doen, zonder file. Met file begin je er gewoon niet aan.

Doorheen de GTA lopen verschillende autowegen waarbij de 401 als levensader fungeert. Deze drukste autoweg van Canada kan je best omschrijven als de 'Highway from hell'. Zelfs in de daluren sta je er vaak in de file. Op zijn breedst telt de snelweg 16 rijstroken, 8 in elke richting waarbij er een onderscheid is tussen de Express Lanes en de Collector Lanes (alle afritten toegankelijk). Vernuftig systeem, men was hetzelfde ooit van plan met de E19 tussen Antwerpen en Brussel geloof ik.

Om de boel draaiende te houden is er uitgebreid openbaar vervoer. Voor grotere afstanden neem je de GO bussen en treinen (soort gewestelijk expressnet) terwijl elke stad op zich ook eigen bussen heeft. Downtown Toronto heeft enkele metrolijnen, trams en een van de meest uitgebreide bussystemen ter wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten