zaterdag 5 maart 2011

Bezoek aan Fanny en CBC

Amper een week in Canada, en we zijn al voor een weekend uitgenodigd. Nice!

De invitatie kwam van Fanny, een Vlaamse vrouw die hier 4 jaar geleden arriveerde als alleenstaande moeder met vier kinderen en ondertussen een eigen zaak in onroerend goed heeft. Fanny was onze inspiratie om naar deze provincie te trekken. Ze woont ondertussen in een prachtig huis op een heuvel net buiten Fredericton en is samen met Alan, een rasechte Maritimer.
Met veel plezier hadden we haar uitnodiging aanvaard en dus reden we zaterdagmidag van Moncton naar Fredericton, een rit van al gauw 2 uur. Ja, de afstanden hier zijn van een andere orde. De autoweg tussen beide steden is Highway 2 (Trans Canada Highway). Die loopt dwars door het zuiden van de provincie, door verlaten bossen, langs meren en eindeloos besneeuwde vlaktes. Op het meest desolate stuk is er 68 km lang geen afrit of leven te bespeuren. Net als je je zorgen begint te maken, kom je terug in de beschaving terecht, de stad Fredericton. Dit sympathieke stadje is half zo groot als Moncton maar mag zich de provinciale hoofdstad noemen.

Fanny woont op enkele kilometers rijden van het centrum, in een mooi en stijlvol huis aan het einde van een doodlopende straat. Je hebt er een prachtig zicht op de rivier en de eilandjes die erin liggen. Ook al hadden we elkaar nog nooit in levende lijven ontmoet, we werden erg warm onthaald en babbelden meteen honderduit over onze eerste dagen in New Brunswick. Voor het eerst sinds weken lang lag de temperatuur trouwens boven het vriespunt. Helaas hoorde daar een actieve regenzone bij. Terwijl de 'warme' regen buiten de muur van sneeuw langzaam maar zeker weg spoelde, mochten wij onze voeten onder tafel schuiven voor een heerlijk diner dat Alan had klaargemaakt.


De volgende ochtend bleven onze twee meisjes bij de kinderen van Fanny. Myriam en ik kregen van Alan een rondleiding door Fredericton en een prive bezoek aan de gebouwen van de CBC, de openbare omroep van Canada. Alan is namelijk de 'assignment producer' bij CBC in Fredericton. Hij wikt en weegt over middelen en mensen en stuurt elke ochtend zijn reporters uit. We liepen aan zijn zijde rond op de nieuwsvloer (voor de kenners: ze gebruiken daar ook Inews voor ENG en Dalet voor audio) en wandelden er door hun radiostudio's. De grote televisiestudio van waaruit elke avond het provinciale nieuws komt, doet ook dienst als radiostudio voor de dagelijkse ochtendshow. Ik plofte neer in de stoel van de lokale 'host', een microfoon met CBC logo voor m'n neus en een koptelefoon in de aanslqg. Hehe, dit voelde erg vertrouwd aan! Alan heeft mijn CV naar enkele andere mensen binnen de omroep gestuurd ondertussen en bekijkt of er iets mogelijk is. Wie weet ...

In de namiddag bolden wij terug naar Moncton na een zeer geslaagd weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten