vrijdag 29 april 2011

Gaspesie #1

In de reeks “Verken Je Regio” begonnen we vandaag aan een meerdaagse trip naar Gaspésie, een schiereiland in de provincie Quebec. Gaspésie ligt ten oosten van Montreal en ten noorden van New Brunswick. Verwarrend? Kijk gewoon even op de kaart hiernaast, dan wordt het een stuk duidelijker hoop ik.

Gaspésie is in oppervlakte ongeveer even groot als België maar er wonen amper een paar tienduizend mensen. Het wordt gekenmerkt door vele kleine dorpjes die vooral langs de kust liggen. We zijn er helemaal rond gereden.


Onze eerste stop was Kouchibouguac National Park, een uurtje rijden van Moncton. Dit prachtige park herbergt een van de mooiste stranden van de provincie, met het warmste water ten noorden van Virginia bovendien (naar men zegt). Officieel opent het park pas over enkele weken maar je kan er nu al wel in, zonder te moeten betalen. Zoals alle parken in Canada bleek ook Kouchibouguac een heerlijke oase van natuurrust te zijn. Van zodra we de parkpoorten voorbij waren, reden we over een perfect onderhouden weg door dichte bossen met hoge bomen en om de zoveel kilometer startplaatsen voor wandelingen, kayaktochten, picknicktafels en campings. We parkeerden onze auto pal tegen het strand en wandelden het laatste stukje naar het water over een houten loopbrug. Daar hadden we weer even een ‘aha-moment’. We werden letterlijk stil van het prachtige uitzicht. Voor ons een prachtig geel zandstrand met rustig golvend zeewater. Achter ons dennenbomen en duizenden hectaren bos die letterlijk tot aan de strandrand reiken. Het was een prachtige dag (20 graden) en dus picknickten we aan een van de vele tafels.

De route ging verder noordelijk en een uur na de picknick parkeerden we in Miramachi, de verzamelnaam voor drie aparte dorpjes aan de Miramichi rivier. Na een wandeling langs het water zetten we ons in een bakkerij/koffiezaak die gerund bleek te worden door een Duits koppel dat 15 jaar geleden immigreerde. We wisselden verhalen uit en kregen gouden tips in een erg aangenaam gesprek. “Blijf Nederlands met je kinderen spreken, want dat verleren ze ongelofelijk snel”, drukte de vrouw ons nog op het hart als we afscheid namen.

De volgende stop, ook om te slapen, was het stadje Campbellton, helemaal in het noordelijke puntje van New Brunswick, aan de grens met Quebec. De grootste attractie daar is de Restigouche rivier en de gigantische stalen brug erover. Aan de ene kant New Brunswick, aan de andere kant Quebec.

Het vervolg kan je lezen door HIER te klikken.

1 opmerking:

  1. Ik vond Kouchibouguac het meest fantastische park dat ik ooit heb gezien. Zoooooo mooi!

    BeantwoordenVerwijderen