dinsdag 5 april 2011

Mijnheer Doktoor

We zijn net terug van de dokter. Niet dat we ziek waren, gelukkig niet. Nee, we staan sinds vanmiddag officieel op de patiƫntenlijst van een huisarts in Memramcook, een kwartiertje rijden hiervandaan.

Een vaste arts vinden is een echte opgave. De meeste mensen staan maanden op een wachtlijst, soms tot twee jaar lang. Blijf je ondertussen dan verstoken van medische zorgen? Natuurlijk niet. Er zijn de vele Walk-In Clinics, de fastfoodversies van artsenpraktijken zeg maar. Je meldt je aan bij de receptie en de eerste dokter die beschikbaar is, zal je helpen. Als het echt dringend is, kan je natuurlijk langs de spoedafdeling van het ziekenhuis. Wij hadden het ongelofelijke geluk dat de zoon van George dokter is en ons aan zijn patiƫntenbestand wilde toevoegen. Vanochtend gingen we langs voor een kennismakingsgesprek en stelde hij ons medisch dossier samen. Zeer charmante en vriendelijke man trouwens in een mooie praktijk, even buiten Moncton.

Enkele dagen geleden ontvingen we trouwens onze Medicare pasjes, die geven recht op gratis medische zorgen. In tegenstelling tot de VS heeft Canada namelijk wel gratis health care. Je betaalt helemaal niets voor een bezoek aan de dokter, opname in ziekenhuis of noodzakelijke onderzoeken. Wel te betalen zijn medicijnen, tandarts en oogarts. De meeste mensen krijgen dat echter terugbetaald dankzij een groepsverzekering bij de werkgever (de zogenaamde benefits).

1 opmerking:

  1. Welkom in Canada........Jullie hebben wel geluk met de dokter....ik moest er 2 jaar op wachten.

    BeantwoordenVerwijderen