zaterdag 28 mei 2011

AF447

Omdat luchvaart enerzijds nog steeds een passie is en de ramp met Air France vlucht AF447 anderzijds gehuld blijft in mysterie, wil ik nog even deze link publiceren: het uitgetikte relaas van de laatste minuten van de Airbus A330, voorzien van deskundig commentaar (in het Engels).

Het is een huiveringwekkend stukje literatuur waaruit ik vooral onthou dat een weerbarstige snelheidsmeter een zeer grote rol speelde in het drama, maar ook hoe het moderne vliegtuig de piloten tientallen waarschuwingen gaf over de ernst van de situatie. De automatische piloot die zichzelf uitschakelde en de controle terug gaf aan de piloten omdat de snelheidsmeter tegenstrijdige signalen stuurde, bijvoorbeeld. De 'stall warning' die meerdere keren afging, de boordcomputer die het ene alarm na het andere afvuurde, het vliegtuig dat zichzelf nog wilde redden met autotrim en full thrust.

Het toestel was tot op de laatste seconde perfect vliegbaar en de motoren werkten nog feilloos. De driekoppige bemanning moet echter totaal in de war geweest zijn door een combinatie van de heksenketel in de cockpit, de onbetrouwbaar geworden instrumenten en de nachtelijk duisternis boven de oceaan. Toen de piloten uiteindelijk door hadden dat de neus omlaag moest, was alle hoogte en tijd opgebruikt. De vleugels hadden ondertussen alle draagkracht verloren en de voorwaartse snelheid bleek nihil. De Airbus is letterlijk vertikaal uit de lucht gevallen en tegen 200 km/h te pletter gestort op het water ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten