maandag 23 mei 2011

Weekendje Nova Scotia

Vanuit New Brunswick hebben we de afgelopen weken onze grenzen verlegd naar de naburige provincies Prince Edward Island en Quebec. De afgelopen twee dagen gingen we langs bij de zuid-oostelijke buren van Nova Scotia (Spreek uit: Noowva Skoowsja). Nieuw Schotland dus, en eerlijk gezegd voelde het ook iets Britser aan dan onze eigen provincie. Je komt er stadsnamen tegen als Londonderry, New Glasgow, Kentville, Cumberland, Cornwallis of Dartmouth. De voortuintjes waren er net dat tikkeltje meer opgeruimd dan elders en het accent leek me ook wat keuriger. Bij het passeren van de provinciegrens viel trouwens alle Frans weg en werd Canada weer eentalig Engels.

We kwamen terecht in de Annapolis Valley, een regio in het westelijke deel van Nova Scotia, gekneld tussen twee parallel lopende heuvelrijen. Omdat het beschermd wordt door die hogere heuvels rondom, geniet de vallei van een microklimaat. De temperaturen zijn er milder, de zon schijnt er vaker en de grond is erg vruchtbaar. Annapolis is bekend voor verse groenten en fruit en er wordt zelfs wijn gemaakt. Opvallend inderdaad, de bewolking verdween bij het naderen van de vallei!

Het ene pittoreske en gezellig dorpje volgde op het andere, met mooie houten huizen in koloniale stijl, perfect getrimde tuintjes en prachtige landschappen. Het gekke is dat je niet de indruk hebt dat je in een vallei zit en pas als je een van de heuvels op rijdt, zie je de ruime regio aan je voeten liggen. Heel mooi zicht. Aan de andere kant van de heuvels begint de zee met dramatische en kilometerslange kliffen. De mooiste ligt in Blomidon Provincial Park.

We brachten de nacht door in Tattingstone Inn, een prachtige B&B in Wolfville. Tien verzorgde kamers in een kast van een huis in Victoriaanse stijl, een aanrader. De eigenaars waren de sympathieke vijftigers Heather en Thomas. Zij was geboren en getogen in Nova Scotia, hij kwam uit de westelijk provincie Alberta en had Zwitserse roots. Samen hadden ze 13 jaar lang in Zwitserland gewoond. Thomas vloog er als lijnpiloot voor Swissair, Heather was stewardess. Nadien woonden ze nog even op Mauritius om dan terug te keren naar Canada als eigenaars van een B&B. Hun twee kinderen waren ondertussen tieners.

Luchtvaart, reizen, Europa, verhuizen naar een ander land ... de raakvlakken waren duidelijk. Het klikte meteen en bij ons vertrek hebben we een uur lang in de lobby verhalen uitgewisseld. Het verwarmde buitenzwembad is een reden te meer om nog eens terug te komen. Wolfville ligt op 3,5 uur rijden van Moncton, dat is peanuts in Canada!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten