vrijdag 26 augustus 2011

Irene

“Waarom krijgen orkanen altijd een vrouwennaam? Omdat ze met veel lawaai en drama plots voor je deur staan en als ze weg gaan, nemen ze je auto en je huis mee.”
Het is een grap zou oud als de straat die het zelfs tot in Canada geschopt heeft. Nu de orkaan Irene onze richting uit komt, duikt de vrouwonvriendelijke vergelijking opnieuw op. Ook New Brunswick maakt zich namelijk klaar om huizen en auto’s te beschermen tegen het natuurgeweld.
Het traject van een orkaan voorspellen is een beetje als kijken naar een match van de Rode Duivels. Je weet nooit helemaal zeker hoe en waar het zal eindigen, maar ellende is meestal verzekerd. De storm deed eerst de Caraïben aan en werkt zich nu langs de Amerikaanse oostkust naar boven. Ook Canada staat op het verlanglijstje van Irene. Het mogelijke traject van de storm is vele honderden kilometers breed en strekt zich in onze regio uit van Montreal tot de zuidkant van Nova Scotia. New Brunswick ligt dus ook in risicogebied. Grootschalige evacuaties zijn niet aan de orde en onze buren zijn evenmin houten platen voor de ramen aan het schroeven of de sleutels van de schuilkelders aan het zoeken. Irene zal namelijk al een flink stuk van haar oorspronkelijke kracht verloren hebben voor ze de Canadese grens oversteekt, maar zelfs dan kan Irene voor ongemak en schade zorgen. De laatste voorspellingen spreken over veel regen (30 tot 50 mm) en harde windstoten op maandagmiddag. We wachten af ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten