vrijdag 12 augustus 2011

Jeans Day in Canada

Uw dienaar loopt vandaag in jeans rond op kantoor.
"En dan?" denk je nu misschien.

Elk land heeft zijn gebruiken en gewoontes. In Belgie is zondag al sinds mensenheugenis josdag. In Canada is vrijdag jeansdag! Laat ik jullie even inwijden in een gebruik op de Canadese werkvloer. In de meeste bedrijven hier geldt een kledingcode die `business casual` genoemd wordt. Maatpak en bijhorende das hoeven niet, maar je kleding moet wel deftig zijn. Geen jeans of sportschoenen bijvoorbeeld maar een deftige broek en geklede schoenen. Die dress code is de hele week van kracht, behalve op vrijdag. Dan mag de Canadese werknemer zich uitleven in jeans, t-shirts, loopschoenen, korte broeken en - what the heck - zelfs petjes zijn dan toegelaten. In ruil voor die vestimentaire frivoliteit stoppen we elke vrijdag met z`n allen een dollar in een spaarpotje, het jeans fund. Dat ingezamelde geld dient om allerhande activiteiten voor het personeel te organiseren of om zieke collega`s een kaart en een bos bloemen te sturen.

1 opmerking:

  1. Hier in de Greater Toronto Area gaat het er niet zo categoriek aan toe. Er zijn hier in Toronto veel bedrijven waar het pak en das echt wel verplicht zijn. Vaak is een geklede broek met hemd (ook in de zomer met lange mouwen!) ook ok.
    Er zijn bedrijven die inderdaad de 'casual friday' hebben. Er zijn er andere die dat niet hebben. Of enkel voor bepaalde jobprofielen. En er zijn er die de gewoonte om "goede werken" te doen koppelen aan casual Friday: als je op vrijdag casual gekleed wenst te gaan, moet je $5 in een potje steken dat dan op het einde van de maand verloot wordt onder al diegenen die een bijdrage geleverd hebben, met als doel dat de winnaar dan zelf een goed doel mag kiezen om het geld aan uit te delen.

    BeantwoordenVerwijderen